top of page

VINDU

Å planlegge vinduer er noe av det viktigste du gjør når du skal bygge. Det er mange behov, ønsker og krav å ta hensyn til, enten de er praktiske, estetiske eller økonomiske. Når du velger vinduer med god varmeisolerende evne, går det med betydelig mindre energi til å varme opp huset. Dessuten får du et jevnere, mer behagelig inneklima. Og minst like viktig: Du gir ditt bidrag til å redusere karbondioksidutslippene.

 

Tips og råd

Vinduer med lavere U-verdi er mer miljøvennlige. Vinduer har vanligvis mange tilvalg som du kan få i tillegg til vinduene. Ta deg tid til og sette deg inn i valgmulighetene for å finne ut hva som passer best for deg.

 

Hva er U-verdi?

U-verdien (W/m2 °K) for en bygningsdel angir hvor god varmeisolasjonsevnen er. Lav U-verdi gir god varme-isolasjon. Jo lavere U-verdi, desto bedre isolasjon. For hver tidel U-verdien på vinduet reduseres, får du en årlig besparelse på 10 kWh pr.m2 vindusareal. Eksempel: Vinduets U-verdi = 1,0- Det forteller oss at det er en energigjennomgang på 1,0 W hver time for hver m2 vindusflate pr. gradforskjell ute og inne.

 

Det ideelle er lav U-verdi og høy G-verdi

For å få lav U-verdi (lite varmetap) kan vi vurdere følgende: varm kant, glassbelegg, gassfylling og optimal avstand mellom glassene, færre og større vinduer og eventuelt tre-lags glass. Men tenk også på at det er gunstig å utnytte gratisvarmen fra sola. G-verdien angir hvor mye solenergi vinduet slipper inn. For å øke denne effekten, er det lønnsomt å ha vinduene plassert mot syd.

LEVERANDØRER
MG_22841
Uten-navn-14
Uten-navn-11
Uten-navn-10
Ljunghus5
saltsjo2
Uten-navn-13
Uten-navn-7
Uten-navn-4
Uten-navn-3
Uten-navn-6
orebro1
Uten-navn-5
Natre-vindu-6-crop
orebro5
MG_17301
natre-fasade-moderne-liten
Uten-navn-1
saltsjo3
Uten-navn-2
bottom of page